Reacties op Acrobat X tijdens Adobe Max

 Adobe MAX 2010 is inmiddels afgelopen en de reacties op Acrobat X stromen binnen. Tijdens dit evenement hebben bezoekers de kans gekregen om Acrobat X te testen en hun reacties op de nieuwe generatie Acrobat te uiten. Bekijk zelf wat de bezoekers vonden van Acrobat X.

Nu beschikbaar: Reader X voor Android apparaten

Afgelopen week is Adobe Reader X voor Android telefoons en tablets beschikbaar gemaakt door Adobe. Reader X is sneller en veiliger dan eerdere versies en biedt daarnaast een aantal spannende nieuwe mogelijkheden zoals:

Tekst doorzoeken

Reader X biedt de mogelijkheid om iedere tekst in een PDF-document te doorzoeken. De zoekresultaten worden gemarkeerd zoals te zien is in onderstaande afbeelding. Met de buttons die geplaatst zijn in het midden onder in het scherm, kan snel vooruit en achteruit gezocht worden naar de ingevulde zoekterm.

Wachtwoord beschermde documenten

In deze release is ondersteuning toegevoegd voor wachtwoord beschermde documenten. Reader X laat u documenten bekijken die beveiligd zijn met Acrobat X of eerdere versies (gebaseerd op RC4, AES 128-bit, and AES 256-bit encryptie

Snel bladeren tussen pagina’s in lange documenten

Reader X introduceert een slider die kan worden gebruikt om snel tussen pagina’s te bladeren (in documenten met meer dan 5 pagina’s). De slider kan versleept worden om naar ieder deel van het document te springen. De pagina indicator linksboven toont het paginanummer dat correspondeert met de positie van de slider.

Documenten delen

Eveneens nieuw in Reader X is de mogelijkheid om eenvoudig documenten te delen via de verschillende mechanismes die beschikbaar zijn op uw Android apparaat. Afhankelijk van de instellingen, kan dit door documenten via email, Bluetooth of andere diensten te delen. Bestandsdeling kan worden geactiveerd door te klikken op het “share” icoon zoals te zien is op onderstaande afbeelding.

 

Schermvullende leesmodus

Voor gebruikers die graag per pagina naar een PDF-document willen kijken, introduceert Reader X een nieuwe “Fit-to-Screen” leesmodus. Deze functie is met name erg handig voor het bekijken van presentaties. Gebruik de “View Mode” menu optie om te schakelen tussen de verschillende opties.

In de “Fit to Screen” modus kan op twee manieren worden genavigeerd: 1) Tap op een “hot zone” bij de linker- en rechterkant van het scherm om een voorvertoning van de vorige of volgende pagina te krijgen, 2) “Swipe” het scherm horizontaal naar links of rechts om naar de vorige of volgende pagina te navigeren.

 PDF-Portfolio’s

Reader X maakt het mogelijk om de inhoud van PDF-portfolio’s te bekijken en ieder ingebed PDF-document daarbinnen te openen. Het is mogelijk om te bladeren binnen de bestanden en mappen.

Systeemprestaties & beveiliging

Dankzij de grote nadruk op systeem prestaties, is Reader X aanzienlijk sneller dan eerdere releases. Daarnaast is er een groot aantal verbeteringen aangebracht op het vlak van beveiliging, waardoor deze versie de meest veilige Reader release voor Android is.

Ondersteuning voor Tablets

Reader X is ontworpen om te draaien op zowel Android telefoons als op Android tablets. Met het grotere schermoppervlakte op tablets wordt de leeservaring van PDF-documenten met Reader X een stuk aangenamer.

Meer talen

Reader X is beschikbaar in 7 nieuwe talen (Tjechisch, Deens, Portugees, Turks, Russisch, Zweeds). Eerder was er al ondersteuning voor Engels, Duits, Spaans, Frans, Italiaans en….Nederlands

Acrobat X is officieel aangekondigd!

Het heeft even geduurd maar vandaag mag ik dan eindelijk in het openbaar praten over Acrobat X! We hebben vandaag namelijk officieel de volgende generatie Acrobat-oplossingen aangekondigd. Met de introductie van Adobe Acrobat X (spreek uit als Acrobat 10) breekt een nieuw tijdperk aan voor de manier waarop we electronische documenten beheren, gebruiken maar vooral ervaren.

De documenten van vandaag zijn in ieder opzicht dynamisch. Het gaat niet langer alleen over de content maar ook over de context. De context waarin we informatie presenteren of de volgorde waarin we dat doen is tegenwoordig belangrijker voor effectieve communicatie dan de eigenlijke inhoud. Meer dan ooit is het belangrijk om de relaties tussen documenten aan te duiden om op die manier een context voor de informatie te bieden.

Een voorbeeld: als een zakelijke voorstel wordt gedaan aan een klant of opdrachtgever dan is er sprake van verschillende documenten: een presentatie, een korte video, een bestelformulier, spreadsheets, etc. De uitdaging is dan om het proces zo te sturen dat de ontvanger op de juiste manier door de informatie wordt heengeloodst en op een manier die impact maakt.

En dat is waar Acrobat X in beeld komt. Informatie kan in de juiste huisstijl, en in de juiste volgorde worden aangeboden via PDF portfolio’s. hiermee is de vernieuwde PDF-portfolio-functie een absolute must-have voor organisaties die zich in hun communicatie-uitingen willen differentieren van de concurrentie.

Een ander punt waarop Acrobat X organisaties kan gaan helpen om efficienter en productiever te werken is op het vlak van online samenwerking aan informatie. We hebben de manier waarop informatie kan worden gerouteerd, gereviseerd en gedeeld, sterk gestroomlijnd zodat de complexiteit van het werken met meerdere teams op diverse lokaties beter beheersbaar wordt. Samenwerking wordt nu nog makkelijker via de integratie die Acrobat X heeft met Microsoft SharePoint.

All deze krachtige gereedschappen moeten eenvoudig te gebruiken zijn en daarom heeft Adobe veel energie gestoken in het herontwerp van de interface waarbij alleen de meest gebruikte gereedschappen, afhankelijk van de uit te voeren taken, zichtbaar worden. Nu kunnen gebruikers zich veel meer richten op de eigenlijke taken en zich minder druk te maken over het proces om de taak te voltooien.

Er zijn vele, spannende vernieuwingen in Acrobat X. Blijf deze blog volgen om op de hoogte te blijven! En belangrijker nog: laat ons weten wat jij van Acrobat X vindt!

Meer informatie is ook hier te vinden: http://www.adobe.com/nl/products/acrobat/

Dynamische PDF of Dynamische PDF?

Wanneer u op het wereldwijde web gaat zoeken naar de term “dynamische PDF” of “dynamic PDF”, komt u een ongelofelijke hoeveelheid hits tegen. In verschillende artikelen wordt op verschillende manieren gerefereerd aan deze term. Er zijn dan ook inderdaad verschillende interpretaties van Dynamic PDF. Deze blogpost is bedoeld om de verschillen uit te leggen.  

Dynamisch gegenereerde PDF-documenten  

Dit zijn typisch gezien niet de documenten die worden gemaakt door Adobe Acrobat. Dynamisch gegeneerde documenten ontstaan “on-the-fly” door bijvoorbeeld XML-gegevens in een PDF template te pushen. Op die manier maakt bijvoorbeeld een SAP engine een PDF-document aan. Ook andere technologieen zoals bijvoorbeeld PHP kunnen op een dergelijke manier dynamisch een PDF aanmaken. Dit zegt iets over de manier waarop een PDF wordt gemaakt. Heel vaak zijn dit soort dynamisch aangemaakte PDF documenten inhoudelijk helemaal niet zo dynamisch. Ze bevatten meestal uitsluitend tekst , ze zijn vaak niet gestructureerd, bevatten geen bladwijzers, hyperlinks, laat staan multimediale elementen.  

Dynamic PDF  

Om verwarring te voorkomen, wordt vanuit Adobe gesproken over Acrobat Dynamic PDF. Dit is heel specifiek zo gedaan om het verschil te maken tussen statische PDF-documenten die heel veel andere leveranciers ook kunnen bieden en Dynamische PDF-documenten die alleen Adobe kan bieden. Een Acrobat Dynamic PDF bestand kan bijvoorbeeld Flash-inhoud bevatten. Hierdoor wordt het mogelijk om films, animaties maar ook bijvoorbeeld een applicatie in te bedden binnen uw PDF document. Het is mogelijk om interactie te hebben vanuit de tekst in een PDF-document met het dynamische flash-element. Zo zou u bijvoorbeeld een hyperlink op tekst kunnen maken waarmee een Flash film wordt gestart. De mogelijkheden van Acrobat Dynamic PDF zijn legio. Ook de PDF-portfolio is een voorbeeld van een Acrobat Dynamic PDF.  

Probeer het zelf

In komende blogs zal ik in meer detail bespreken hoe je ook zelf Acrobat Dynamic PDF-documenten kunt maken. Als je in de tussentijd meer wilt weten over Dynamische PDF-documenten, check dan ook: http://www.pdfexpierence.com 
 

 

van papyrus naar dynamische pdf

Van papyrus naar Dynamische PDF

Het woord papier verwijst naar de papyrusplant. Deze plant groeit aan de waterkant van rivieren in het Midden-Oosten, zoals de Nijl. Het “papier” van de papyrusplant werd eerst door de Babyloniërs, daarna door de Egyptenaren (rond 3000 v. Chr.) en vervolgens door Grieken en Romeinen gebruikt. Het vastleggen van contractuele afspraken was in eerste aanleg de belangrijkste reden om papier te gebruiken. In latere periodes was het verspreiden van kennis, zeker na de uitvinding van de boekdrukkunst, een reden om met papier te werken. Daarmee is papier een van de meest succesvolle uitvindingen ooit. Nog steeds vormt papier een belangrijk communicatiemiddel maar door de opkomst van moderne technologie, is het al lang niet meer het enige middel om  ideeën en informatie mee over te brengen.

Ongeveer 28 jaar geleden zag Adobe Postscript het licht. Met deze technologie werd het mogelijk om computers eenvoudig te laten “praten” met printers. Postscript luidde het tijdperk in van desktop publishing, een ontwikkeling die tot op de dag van vandaag nog steeds evolueert. Uit Postscript is in 1993 het Portable Document format (PDF) ontstaan. Sindsdien is PDF een de facto standaard voor de uitwisseling van elektronische documenten en formulieren die in hun oorspronkelijke vorm gereproduceerd moeten kunnen worden. PDF is een universele bestandsindeling waarmee lettertypen, afbeeldingen en lay-out van elk willekeurig brondocument behouden blijven, ongeacht het programma of het platform waarmee het document werd gemaakt.

PDF is in het laatste decennium enorm geëvolueerd. PDF-documenten kunnen tegenwoordig ingebedde films afspelen, flash toepassingen (widgets) bevatten, geven de mogelijkheid om met XML-formulieren te werken; feitelijk ondersteunt een PDF alles varierend van digitale handtekingen tot aan 3D-interactieve animaties die van Digital Right Management (DRM) zijn voorzien. Dit heeft geleid tot een explosie in het gebruik van PDF.

Binnen de overheid is PDF al jaren een standaard voor eenvoudige en veilige documentuitwisseling. Commerciele organisaties vertrouwen op PDF om informatie binnen het bedrijf en met de rest van de wereld uit te wisselen. In een wereld die steeds meer verbonden is via het internet, zijn Adobe Acrobat en Adobe PDF uitgegroeid tot een dynamische technologie die mensen in staat stelt om te comuniceren met hoge impact. Hierdoor groeit de betrokkenheid bij mensen die deze informatie ontvangen.

De lancering van een nieuwe blog-categorie over dynamische PDF heeft als doel te informeren over de rijke mogelijkheden van dynamische PDF. Er worden tips & tricks, gebruikersscenario’s, discussies en nieuwsfeiten aangeboden. Hierdoor komt hopelijk een verandering in het denken over manieren waarop we communiceren – zowel via zoiets tijdloos als papier als via Dynamische PDF.

Workspaces op Acrobat.com

E-mail blijft een heel belangrijke manier om informatie met collega’s te delen. Regelmatig vraag ik aan mensen of zij e-mail ook gebruiken om documenten mee uit te wisselen. “mijn inbox zit vol met paperclips” is een reactie die dan vaak te horen valt.
Adobe helpt mensen om meer werk sneller te doen door samenwerkingsprocessen te verschuiven van e-mail naar Shared Workspaces op Acrobat.com. Het sorteren van een inbox op datum om de laatste versie te vinden van een document is niet ideeal. E-mail is ook nooit bedoeld om te dienen als een documentbeheersysteem. Toch wordt een mailprogramma vaak wel in die hoek gedrukt.
Met Acrobat.com heeft Adobe zich geconcentreerd op het proces waarbij mensen makkelijker kunnen samenwerken. Ik nodig u uit om mijn documenten te benaderen. Maar natuurlijk werken we nooit met 1 of 2 andere mensen samen maar eerder in groepen of teams. Workspaces zijn specifiek bedoeld om groepen mensen samen te laten werken aan groepen documenten. Door een workspace aan te maken kunnen u en het uitgebreide team op een aantal documenten samenwerken. Dit in tegenstelling tot het 1-voor-1 delen van documenten.
Er zijn geen beperkingen aan de wijze waarop een team wordt gedefinieerd. Teams overspannen vaak verschillende organisaties, firewalls en plaatsen. Als u bijvoorbeeld met een aantal freelancers buiten uw formele organisatie moet samenwerken dan wordt dit met workspaces heel eenvoudig: nodig ze gewoon uit (en verwijder ze weer uit uw workspace na afloop van een project). Als u een eenvoudig te gebruiken ruimte in wilt richten om uw klanten mee te bedienen, maak ook dan een workspace aan waar u en uw klanten eenvoudig documenten kunnen delen en waar documentgebaseerde samenwerking kan plaatsvinden.
Shared workspaces zijn gratis dus wacht niet langer en ontlast uw mailbox van paperclips!

Docmenten delen via acrobat.com

Bij de introductie van Adobe Acrobat 9, is een hele reeks gratis online diensten beschikbaar gekomen onder de naam acrobat.com. Het enige wat u hoeft te doen om van deze diensten gebruik te maken, is het aanmaken van een account en dat kan bijvoorbeeld via: http://www.adobe.com/acom/
Na aanmelding krijgt u de beschikking over o.a. een online tekstverwerker genaamd Adobe Buzzword, webconferentie software genaamd ConnectNow maar er is ook een onderdeel genaamd “Share.” Deze dienst geeft een gebruiker 5GB aan online opslag en biedt een aantal methodes om documenten te delen met collega’s, vrienden of klanten over de hele wereld.
Acrobat.com is op een aantal manieren te gebruiken. U kunt natuurlijk inloggen op http://www.acrobat.com, u kunt de gratis Adobe Reader 9 of de volledige versie van Adobe Acrobat gebruiken om bij de diensten te komen en specifiek voor het onderdeel Share is er zelfs een plug-in voor Microsoft Outlook beschikbaar.
afbeelding1.jpg
Eenmaal ingelogd komt u in een interface waar u bij het onderdeel Myfiles een overzicht krijgt van alle bestanden die u op Share heeft staan. De upload button bovenin geeft de mogelijkheid om nieuwe bestanden aan acrobat.com toe te voegen. Dit hoeven niet perse PDF-bestanden te zijn, ook andere bestandsformaten mogen gebruikt worden. Na het aanklikken van de upload button kunt u browsen op uw lokale machine naar het bestand dat u wilt toevoegen.
afbeelding2.jpg
Na het uploaden krijgt u de mogelijkheid om het bestand te delen. U kunt daarbij toegansbeperkingen instellen of juist open toegang toekennen. Een hele simpele manier om het bestand te delen is door op het bestand te klikken, waardoor u in een scherm komt met een aantal opties, waarvan de optie “Copy URL” een hele leuk is. Als u deze optie gebruikt, wordt een unieke URL aangemaakt door acrobat.com en deze URL wordt op het klembord geplaatst. Als u nu uw mailprogramma opent, kunt u de link plakken en de mail versturen naar de personen waarvan u wilt dat die de informatie kunnen gaan downloaden.
U kunt ook de toegang beperken tot een aantal specifieke gebruikers. Dat doet u in het gedeelte waar u simpelweg een aantal e-mailadressen in kunt typen. U kunt ook klikken op de knop “share with” waarmee u een contactlijst kunt openen en diverse contacten kunt selecteren. Wanneer u klikt op “done” zijn die adressen automatisch toegvoegd. Eventueel kunt u nog tekst in een bericht schrijven om vervolgens het bericht te verzenden naar die mensen met wie u het bestand wilt gaan delen.
afbeelding4.jpg
De ontvangers van uw bericht zien een HTML mail met daarin uw berichtje en een link die ze kunnen volgen. Als ze deze link aanklikken komen ze op uw acrobat.com account en krijgen ze de mogelijkheid om een voorvertoning van uw bestand te bekijken of het bestand te downloaden.
afbeelding5.jpg
Acrobat.com is ideaal voor het uitwisselen van informatie die wat groter is in bestandsomvang. 30MB is nu eenmaal niet prettig te versturen via mail. Nu uw informatie op een centrale plek staat, hoeft u feitelijk alleen nog maar de verwijzing naar het bestand te versturen. De ontvangers kunnen zelf bepalen of en wanneer zij uw document downloaden. Door te werken met beperkingen en omdat u zelf bepaalt wie er bij uw informatie mag komen, is Share ook nog eens een hele veilige manier om informatie uit te wisselen.
Meer leren? Bezoek dan de online tutorial over share op: http://www.adobepulse.com/2008/09/01/tutorial-documenten-delen-op-acrobat-com/

Adobe’s beveiligingsbeleid

Er zijn recent berichten verschenen in de media over uitspraken die gedaan zijn door het SANS Institute m.b.t. Adobe Software. Voor mij toch even een belangrijk punt om aan te halen dat Adobe de beveiliging van zijn producten en technologieën zeer serieus neemt en het beschermen van onze klanten is een topprioriteit.
Wij maken gebruik van toonaangevende software-ontwikkelmethoden en -processen op het gebied van security bij het ontwikkelen van onze producten en bij het reageren op beveiligingsincidenten. We hebben ook een team (ASSET – Adobe Secure Software Engeneering Team) dat er op toeziet dat onze producten ontworpen, ontwikkeld en getest worden op basis van best practices op het gebied van security. Binnen ASSET houdt een groep (PSIRT – Product Security Incident Response Team) zich specifiek bezig met het reageren op en communiceren over beveiligingsincidenten.
Onlangs zijn er vulnerabilities geconstateed in Flash Player/Shockwave Player gerelateerd aan een Microsoft issue en een recente Flash Player/Reader/Acrobat issue. Hier zijn inmiddels patches voor beschikbaar. Meer achtergrondinformatie is ook te vinden op deze blog
Op dit moment zijn er bij Adobe in de Benelux geen andere security vulnerabilities bekend als het om Adobe software gaat. Zoals gebruikelijk, raden wij consumenten/gebruikers van Adobe software aan om ervoor te zorgen dat zij de laatste product updates hebben geïnstalleerd en daarnaast de beveiligingsvoorschriften te volgen.
Meer informatie over ASSET is beschikbaar op: http://www.adobe.com/security/pdfs/95008935_lc_es_security_po_ue.pdf. Meer informatie over PSIRT is beschikbaar op de blog: http://blogs.adobe.com/psirt/

Ingebedde bestandsbijlages in PDF-documenten (2)

Er bestaan verschillende methodes om een bestandsbijlage aan een PDF-document toe te voegen. Een veelgebruikte methode is via de PDF-Maker, waarmee met één druk op de knop vanuit alle Microsoft office-applicaties PDF kan worden gemaakt. Wanneer we naar de voorkeursinstellingen van de PDF-Maker gaan, vinden we een optie om het bronbestand in te bedden in het PDF-bestand. Zo kan eenvoudig vanuit Word, Excel, Powerpoint maar ook Outlook en Visio een conversie naar PDF, inclusief het originele bestand gedaan worden.
vanuitWordSmall.jpg
Om de bestandsbijlage in de PDF te kunnen zien, kunt u klikken op het kleine paperclipje link onder in het navigatiepaneel. Er opent vervolgens een nieuw scherm binnen de Adobe Reader of Adobe Acrobat waar u de bijlage ziet. Dit scherm biedt ook de mogelijkheid om eventuele andere bestandsbijlages in de PDF op te nemen of om een bestandsbijlage uit de PDF te halen en op te slaan.’
EmbeddedSmall.jpg
Stel dat u een PDF-document heeft met daarbinnen een ander ingebed PDF-bestand. In zo’n geval is het mogelijk om een hyperlink vanuit het hoofd PDF-bestand te maken naar een pagina van het ingebedde PDF-bestand. Dit kan handig zijn om het hoofddocument voor het oog niet te lang te maken waarbij er wel de mogelijkheid is om naar allerlei achterliggende documenten te verwijzen. Voor offertes, ondezoeksdocumenten, dossiers en rapporten is dit een goede functie.
Om een hyperlink naar een ingebed PDF-document te maken, kiest u het hyperlinkwerktuig op de werkbalk geavanceerd van Adobe Acrobat. U trekt een kader om het stuk tekst (of afbeelding) waarvandaan u de link wilt maken. In het dialoogscherm met hyperlink-eigenschappen, kiest u de optie Ga naar weergave (go to a page view). Vervolgens opent u de PDF die als bijlage is ingevoegd, u navigeert naar de plek waar u de hyperlink uit wil laten komen en vervolgens klikt u op de knop link instellen (set link). Door terug te gaan naar het hoofddocument, kunt u nu de hyperlink testen met het handje in Acrobat.
create link.jpg
Het is natuurlijk mogelijk dat u een hyperlink zou willen maken naar een ingebed niet-PDF document. Ook dat is mogelijk, al is daar wel een stukje javascript voor nodig. Benieuwd hoe u daar gebruik van kunt maken? Kijk dan eens op pagina 131 van de Acrobat Javascript Referentie. Hier vind u een stuk code dat u aan een hyperlink-actie kunt verbinden.
Happy Hyperlinking!

Ingebedde bestandsbijlages in PDF-documenten (1)

Het PDF-bestandsformaat is feitelijk een container. Een kenmerk van een container is dat je er dingen in kunt stoppen. Via Adobe Acrobat kunnen we zogenaamde ingebedde bestandsbijlages in een PDF-document stoppen. Een paar voorbeelden: ik kan een CAD-tekening omzetten naar PDF maar tegelijkertijd aan die PDF het oorspronkelijke brondocument (een DWG-bestand) toevoegen. In zo’n geval is het PDF-document altijd te openen voor iedereen die de gratis Adobe Reader heeft en niet over een CAD-viewer beschikt. De PDF geeft de exacte, finale en niet aan te passen representatie van het CAD-document weer. Mocht iemand het oorspronkelijke bestand willen aanpassen, dan kan diegene de bijlage uit de PDF halen en in een andere applicatie zoals bijvoorbeeld Bentley Microstation verder bewerken. Adobe Acrobat biedt dus de mogelijkheid om zowel het niet-reviseerbare als het wel-reviseerbare document in één enkele PDF-container te distribueren. Hetzelfde kan gedaan worden met Microsoft-Office documenten of met Open Office documenten. In dit laatste geval spreken we over een hybride PDF. Zo’n hybride PDF voldoet uitermate goed aan de plannen en richtlijnen waar de Nederlandse overheid aan werkt. Interoperabiliteit is hierbij het toverwoord.
Er is een tweede reden waarom ingebedde bestandbijlages in een PDF-document nuttig zijn. Veel documentformaten zijn op zich zelf helemaal niet goed te beveiligen. Door een niet-beveiligd bronbestand in een PDF document te stoppen en deze vervolgens te beveiligen met wachtwoorden of encryptie, wordt de beveiliging gewaarborgd. Een PDF-document is vrijwel autonoom. Dat wil zeggen dat elementen als lettertypes, validaties en calculaties (in het geval van PDF-formulieren) en ook beveiliging altijd opgesloten zitten binnen de PDF-container. Dit gegeven maakt een PDF-document onafhankelijk van een netwerk of distributiemechanisme. Meer concreet: iemand kan een PDF-formulier offline invullen en alle berekeningen en validaties blijven nog steeds werken. Datzelfde geldt voor beveiliging. Ook als een PDF-document buiten de firewall van een organisatie wordt gedistribueerd (en bijvoorbeeld op een USB-stick op de achterbank van een lease auto van een justiemedewerker blijft slingeren) blijft de beveiliging van kracht. Diezelfde autonomiteit van PDF is ook bruikbaar voor de langdurige bewaring van elektronische documenten. Sterker nog: het is de reden waarom PDF/A een ISO-standaard voor archivering is.
Niet ieder bestandstype kan worden ingebed in een PDF-document. Scripts, executables en zelfs ZIP-bestanden zouden mogelijk malafide inhoud kunnen bevatten en schade (door bijvoorbeeld virussen) kunnen aanrichten. Om die reden zit er in Acrobat en in de Adobe Reader een zogenaamde trustmanager die onder andere het doel heeft om niet-vertrouwde inhoud uit PDF-documenten te weren.
In mijn volgende blog zal ik laten zien hoe je een bijlage aan een PDF-document kunt toevoegen en hoe hyperlinks naar ingebedde bijlages kunnen worden gebruikt.