To Adobe Reader or not to Adobe Reader? – Deel 1

De gratis Adobe Reader is traag, doet een aanslag op het werkgeheugen, laat de CPU op hol slaan en is veel te “lijvig” en te groot in bestandsomvang. Verder is de Reader alleen maar een stukje software om PDF-documenten mee te bekijken. Deze kleine selectie van opmerkingen komt mij met enige regelmaat ter ore. Terechte opmerkingen? Dat hangt ervan af. Ik heb een top vier samengesteld van veelgehoorde commentaren om daar mijn perspectief op te geven. In deze blog kijken we naar de eerste twee veelgehoorde misverstanden.
Misverstand 1 – De Adobe Reader is traag.
Op mijn laptop staat de nieuwste versie, de Adobe Reader 9. Het opstarten ervan gaat vanaf mijn laptop zo snel dat ik het opstartscherm niet eens te zien krijg. Oudere versies van de Adobe Reader kenden inderdaad wel wat problemen qua opstartsnelheid maar vanaf versie 7, zit er een zogenaamde Speed Launcher in de software. Deze wordt gebruikt om de laadtijd van de Reader te verkleinen wanneer een PDF bestand wordt geopend. Zeker wanneer een bestand lokaal vanaf het bestandsysteem wordt geopend is snelheid geen probleem. Een ander verhaal is het openen van een PDF bestand vanaf het web. Dit kan wel degelijk lang duren en daar komt dus heel waarschijnlijk ook het misverstand vandaan dat de Reader traag is. Het PDF bestandformaat ondersteunt een technologie genaamd Byteserving. Hiermee kan een PDF bestand vanaf het web bekeken worden voordat het hele bestand is gedownload. Een beperkte hoeveelheid bytes wordt opgehaald om zo snel mogelijk een pagina op het scherm te tonen. Nieuwere versies van Adobe Acrobat maken een PDF in het creatie proces waar mogelijk geschikt voor byteserving. Voor PDF-documenten die niet zijn gemaakt met byteserving in het achterhoofd, geldt dat het openen ervan lange tijd kan duren. Het is in dat geval de PDF en niet de Adobe Reader waardoor er enige tijd nodig is om het document op het scherm te krijgen.
Misverstand 2 – De versie van Adobe Reader doet er niet zo toe.
Naast de Adobe Reader 9 heb ik heb op mijn laptop ook nog steeds een Adobe Acrobat Reader 1.0 onder MS-DOS. Ik koester deze. Niet omdat het de allermodernste technologie is maar omdat ik er altijd een mooi punt mee kan maken. Met deze reader kan ik PDF 1.0 documenten uit 1993 bekijken. Dit werkt probleemloos. Als ik vervolgens de DOS Reader afsluit en Adobe Reader 9 gebruik om hetzelfde PDF 1.0 bestand te openen dan kan ik dat eveneens probleemloos doen. Kom daar maar eens om als het om tekstformaten uit 1993 gaat. Een Wordperfect document uit die tijd zou ik anno 2008 niet zo heel makkelijk meer kunnen openen met moderne tekstverwerkers.
Hogere versies van de Adobe Reader kunnen altijd lagere versies van het PDF-bestandsformaat openen. Heb ik een hogere versie van het PDF bestandsformaat en zou ik die openen in een lagere versie van de Adobe Reader dan kunnen er mogelijk problemen ontstaan. Onderdelen die niet geïnterpreteerd kunnen worden, worden niet getoond of ik krijg een melding dat een hogere versie van de Reader nodig is om de informatie te bekijken. Het hebben van een recente Reader is dus wel degelijk van belang. Het PDF bestandsformaat is in de loop van jaren uitgebreid om talloze functies te ondersteunen: Flash in PDF is daar het meest recente voorbeeld van. In Adobe Reader 9 zit een ingebouwde Flash speler zodat PDF doumenten met Flash-inhoud zoals filmpjes, animaties en zelfs applicaties binnen de Reader te bekijken zijn. Maar er is meer. Veel meer. Het beveiligingsniveau van PDF is in de loop van jaren naar een heel hoog niveau getild. Momenteel kan een PDF document op basis van 256-bits AES encryptie worden beveiligd. Oudere versies van de Reader kunnen deze encryptie niet interpreteren en daardoor is zo’n sterk beveiligde PDF niet te openen. Verder kunnen we in een PDF document XML-gebaseerde formulieren maken die ook niet in lage versies zijn te openen. Bij misverstand 3 kunt u lezen dat de Reader ook gebruikt kan worden om commentaren te maken, formulieren in te vullen en op te slaan en digitale handtekeningen te plaatsen. Ook dit is met lage versies van de Reader niet altijd mogelijk. De lijst is nog veel langer maar hopelijk begrijpt u het punt. Om het maximale uit PDF bestanden te halen, is een recente Adobe Reader raadzaam. Ik heb grote ICT-projecten geheel of gedeeltelijk zien mislukken omdat men niet in staat was om een recente Reader te installeren. Dat terwijl er veel handige en gratis hulpmiddelen beschikbaar zijn om de Reader breed uit te rollen in een organisatie.

Comments are closed.