To Adobe Reader or not to Adobe Reader? – Deel 2

In deze blog gaan we verder waar we gebleven waren. Over de Adobe Reader bestaan een aantal misverstanden en in de top vier van misverstanden bespreek ik hier de numers drie en vier.
Misverstand 3 – De Adobe Reader kan alleen maar PDF documenten bekijken en afdrukken.
Met ingang van Adobe Reader 7, zijn er allerlei extra mogelijkheden in de Adobe Reader opgenomen. Dat zijn mogelijkheden om commentaren zoals stempels, sticky notes, en doorhalingen in de PDF te plaatsen. Er zijn mogelijkheden om formulieren in te vullen, lokaal ingevuld op te slaan en er zijn mogelijkheden voor het plaatsen van digitale handtekeningen. Het concept hierachter is dat die functies wel “slapend”aanwezig zijn maar nooit actief zijn. Als een document vanuit het volledige pakket Adobe Acrobat ontstaat, dan kan de auteur van het document zogenaamde aanvullende gebruikersrechten aan het PDF document toekennen. Wanneer een dergelijke PDF in de Adobe Reader wordt geopend, worden de slapende functies actief en komen er ook een aantal extra menu’s en functies beschikbaar. Daarnaast kent de Adobe Reader 9 nog vele andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld om een PDF document op te slaan als bewerkbare tekst. Er zijn mogelijkheden om 3D-informatie te tonen, te manipuleren en er metingen op uit te voeren. De Adobe Reader ondersteunt nu ook Flash, waardoor het statische document verder verrijkt kan worden met Multimediale elementen. Minder multimediaal is het feit dat de Adobe Reader ook een speciale PDF/A viewing modus ondersteunt. PDF/A is een ISO standaard voor de lange termijn bewaring van documenten en wordt daarnaast benoemd in de standaardenlijst van de overheid. Een PDF/A conforme viewer zoals de Adobe Reader is in staat om dit document correct te tonen. Ook biedt de Adobe Reader allerlei hulpmiddelen voor mensen met een visuele of motorische handicap. Een document kan gecontroleerd worden op toegankelijkheid om vervolgens hardop voorgelezen te worden of automatisch te laten verschuiven. Verder zit er een volwaardige zoekmachine in en kunnen er koppelingen naar extra online diensten zoals acrobat.com worden gelegd waardoor samenwerking op afstand aan PDF documenten nog makkelijker wordt. Tenslotte, en dat is zeker niet onbelangrijk, kent de Adobe Reader uitgebreide printfuncties waardoor het document ook altijd weer betrouwbaar naar papier toe te brengen is.’
Misverstand 4 – Er zijn veel andere PDF readers die hetzelfde doen als de Adobe Reader
Mis. De meeste readers zijn gemaakt om alleen maar een PDF document te tonen en af te drukken. Soms bevatten deze wel wat aanvullende functies maar nooit zo omvangrijk en uitgebreid als het geval is met de Adobe Reader. Sommige Readers kennen problemen met het juist interpreteren van fonts, kennen afdrukproblemen, kunnen niet met invulbare PDF formulieren omgaan of missen op andere punten functionaliteit. En daarmee komen we tot de kern. Functionaliteit is datgene wat software kan bieden om uw werkproces te vereenvoudigen of beter te maken. Als u deze functionaliteit niet nodig heeft, dan heeft een uitgebreide PDF viewer als de Adobe Reader geen zin toch? Weer mis. De Adobe Reader bestaat in 32 talen, voor 8 verschillende operating systemen en meerdere mobiele apparaten. Wij zien de Reader als een bedrijfskritische applicatie en zorgen ervoor dat deze altijd betrouwbaar up-to-date, veilig en en ondersteund is. Als u desondanks toch nog steeds op zoek bent naar een stuk software waarmee alleen een PDF bekeken kan worden, dan heeft Adobe zelfs een heel mooi “lichtgewicht” alternatief: Adobe Digital editions. Minder dan 3MB groot en evenals de Adobe Reader razendsnel.

Comments are closed.