Ingebedde bestandsbijlages in PDF-documenten (2)

Er bestaan verschillende methodes om een bestandsbijlage aan een PDF-document toe te voegen. Een veelgebruikte methode is via de PDF-Maker, waarmee met één druk op de knop vanuit alle Microsoft office-applicaties PDF kan worden gemaakt. Wanneer we naar de voorkeursinstellingen van de PDF-Maker gaan, vinden we een optie om het bronbestand in te bedden in het PDF-bestand. Zo kan eenvoudig vanuit Word, Excel, Powerpoint maar ook Outlook en Visio een conversie naar PDF, inclusief het originele bestand gedaan worden.
vanuitWordSmall.jpg
Om de bestandsbijlage in de PDF te kunnen zien, kunt u klikken op het kleine paperclipje link onder in het navigatiepaneel. Er opent vervolgens een nieuw scherm binnen de Adobe Reader of Adobe Acrobat waar u de bijlage ziet. Dit scherm biedt ook de mogelijkheid om eventuele andere bestandsbijlages in de PDF op te nemen of om een bestandsbijlage uit de PDF te halen en op te slaan.’
EmbeddedSmall.jpg
Stel dat u een PDF-document heeft met daarbinnen een ander ingebed PDF-bestand. In zo’n geval is het mogelijk om een hyperlink vanuit het hoofd PDF-bestand te maken naar een pagina van het ingebedde PDF-bestand. Dit kan handig zijn om het hoofddocument voor het oog niet te lang te maken waarbij er wel de mogelijkheid is om naar allerlei achterliggende documenten te verwijzen. Voor offertes, ondezoeksdocumenten, dossiers en rapporten is dit een goede functie.
Om een hyperlink naar een ingebed PDF-document te maken, kiest u het hyperlinkwerktuig op de werkbalk geavanceerd van Adobe Acrobat. U trekt een kader om het stuk tekst (of afbeelding) waarvandaan u de link wilt maken. In het dialoogscherm met hyperlink-eigenschappen, kiest u de optie Ga naar weergave (go to a page view). Vervolgens opent u de PDF die als bijlage is ingevoegd, u navigeert naar de plek waar u de hyperlink uit wil laten komen en vervolgens klikt u op de knop link instellen (set link). Door terug te gaan naar het hoofddocument, kunt u nu de hyperlink testen met het handje in Acrobat.
create link.jpg
Het is natuurlijk mogelijk dat u een hyperlink zou willen maken naar een ingebed niet-PDF document. Ook dat is mogelijk, al is daar wel een stukje javascript voor nodig. Benieuwd hoe u daar gebruik van kunt maken? Kijk dan eens op pagina 131 van de Acrobat Javascript Referentie. Hier vind u een stuk code dat u aan een hyperlink-actie kunt verbinden.
Happy Hyperlinking!

Comments are closed.