Toon de titel van een PDF-document en niet de bestandsnaam

Momenteel werk ik aan een DVD-productie waarop allemaal PDF-documenten via hyperlinks aan elkaar worden verbonden. De PDF-documenten bevatten allemaal (voor mij) logische bestandsnamen zoals NLTutorial001.PDF, NLTutorial002.PDF, enz. Tijdens de productiefase biedt deze zelfbedachte naamconventie veel gemak; het stelt me in staat om zonder fouten eenvoudig vanaf een menu door te linken naar onderliggende PDF-bestanden. Het punt hierbij is wel dat deze bestandsnamen ook in de finale versie zichtbaar zijn in de interface van de Adobe Reader of Adobe Acrobat.
afbeelding1.jpg
Gebruikers van de DVD zullen helemaal geen boodschap hebben aan deze niet-omschrijvende benamingen. Gelukkig is er een manier om dit kleine ongemak op te lossen. Er bestaat een optie om niet de bestandsnaam maar een zelf verzonnen (omschrijvende) titel in de interface te tonen. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten twee eenvoudige stappen worden uitgevoerd. Om te beginnen zorgen we ervoor dat we in het scherm Documenteigenschappen (Document Properties) komen: (CTRL +D) of (CMD + D). Hier zien we een aantal tabbladen en we kiezen voor het tabblad Omschrijving (Description). Bij Titel vullen we een omschrijvende tekst in. In mijn geval: Video Tutorial over het werken met digitale handtekeningen.
afbeelding2.jpg
De volgende stap bestaat eruit dat we er voor moeten zorgen dat deze documentitel zichtbaar wordt. Hiervoor gaan we naar het tabblad Openingsopties (Initial view) waar we zien dat Acrobat normaal altijd de bestandsnaam (File name) toont en niet de titel.
afbeelding3.jpg
In de uitklapbox kiezen we voor de optie Document Titel en vervolgens slaan we het document op. Hierdoor blijft de bestandsnaam nog steeds hetzelfde maar zien we in de interface van Acrobat nu wel de omschrijving!
afbeelding4.jpg
Het invullen van een titel en aanvullend een auteur, onderwerp of trefwoorden is overigens altijd een goed idee. Door PDF-documenten te metadateren, zijn ze later door zoekmachines veel makkelijker te ontsluiten. Als u al een reeks PDF-bestanden netjes van metadata heeft voorzien en u wilt voor al deze bestanden in één keer instellen dat de documentitel getoond wordt, dan kunt u gebruik maken van de krachtige batchprocessing functies van Acrobat. Dit laatste heeft mij in ieder geval weer flink wat werk bespaard…

Comments are closed.