van papyrus naar dynamische pdf

Van papyrus naar Dynamische PDF

Het woord papier verwijst naar de papyrusplant. Deze plant groeit aan de waterkant van rivieren in het Midden-Oosten, zoals de Nijl. Het “papier” van de papyrusplant werd eerst door de Babyloniërs, daarna door de Egyptenaren (rond 3000 v. Chr.) en vervolgens door Grieken en Romeinen gebruikt. Het vastleggen van contractuele afspraken was in eerste aanleg de belangrijkste reden om papier te gebruiken. In latere periodes was het verspreiden van kennis, zeker na de uitvinding van de boekdrukkunst, een reden om met papier te werken. Daarmee is papier een van de meest succesvolle uitvindingen ooit. Nog steeds vormt papier een belangrijk communicatiemiddel maar door de opkomst van moderne technologie, is het al lang niet meer het enige middel om  ideeën en informatie mee over te brengen.

Ongeveer 28 jaar geleden zag Adobe Postscript het licht. Met deze technologie werd het mogelijk om computers eenvoudig te laten “praten” met printers. Postscript luidde het tijdperk in van desktop publishing, een ontwikkeling die tot op de dag van vandaag nog steeds evolueert. Uit Postscript is in 1993 het Portable Document format (PDF) ontstaan. Sindsdien is PDF een de facto standaard voor de uitwisseling van elektronische documenten en formulieren die in hun oorspronkelijke vorm gereproduceerd moeten kunnen worden. PDF is een universele bestandsindeling waarmee lettertypen, afbeeldingen en lay-out van elk willekeurig brondocument behouden blijven, ongeacht het programma of het platform waarmee het document werd gemaakt.

PDF is in het laatste decennium enorm geëvolueerd. PDF-documenten kunnen tegenwoordig ingebedde films afspelen, flash toepassingen (widgets) bevatten, geven de mogelijkheid om met XML-formulieren te werken; feitelijk ondersteunt een PDF alles varierend van digitale handtekingen tot aan 3D-interactieve animaties die van Digital Right Management (DRM) zijn voorzien. Dit heeft geleid tot een explosie in het gebruik van PDF.

Binnen de overheid is PDF al jaren een standaard voor eenvoudige en veilige documentuitwisseling. Commerciele organisaties vertrouwen op PDF om informatie binnen het bedrijf en met de rest van de wereld uit te wisselen. In een wereld die steeds meer verbonden is via het internet, zijn Adobe Acrobat en Adobe PDF uitgegroeid tot een dynamische technologie die mensen in staat stelt om te comuniceren met hoge impact. Hierdoor groeit de betrokkenheid bij mensen die deze informatie ontvangen.

De lancering van een nieuwe blog-categorie over dynamische PDF heeft als doel te informeren over de rijke mogelijkheden van dynamische PDF. Er worden tips & tricks, gebruikersscenario’s, discussies en nieuwsfeiten aangeboden. Hierdoor komt hopelijk een verandering in het denken over manieren waarop we communiceren – zowel via zoiets tijdloos als papier als via Dynamische PDF.

Comments are closed.