Archive for October, 2010

Acrobat X is officieel aangekondigd!

Het heeft even geduurd maar vandaag mag ik dan eindelijk in het openbaar praten over Acrobat X! We hebben vandaag namelijk officieel de volgende generatie Acrobat-oplossingen aangekondigd. Met de introductie van Adobe Acrobat X (spreek uit als Acrobat 10) breekt een nieuw tijdperk aan voor de manier waarop we electronische documenten beheren, gebruiken maar vooral ervaren.

De documenten van vandaag zijn in ieder opzicht dynamisch. Het gaat niet langer alleen over de content maar ook over de context. De context waarin we informatie presenteren of de volgorde waarin we dat doen is tegenwoordig belangrijker voor effectieve communicatie dan de eigenlijke inhoud. Meer dan ooit is het belangrijk om de relaties tussen documenten aan te duiden om op die manier een context voor de informatie te bieden.

Een voorbeeld: als een zakelijke voorstel wordt gedaan aan een klant of opdrachtgever dan is er sprake van verschillende documenten: een presentatie, een korte video, een bestelformulier, spreadsheets, etc. De uitdaging is dan om het proces zo te sturen dat de ontvanger op de juiste manier door de informatie wordt heengeloodst en op een manier die impact maakt.

En dat is waar Acrobat X in beeld komt. Informatie kan in de juiste huisstijl, en in de juiste volgorde worden aangeboden via PDF portfolio’s. hiermee is de vernieuwde PDF-portfolio-functie een absolute must-have voor organisaties die zich in hun communicatie-uitingen willen differentieren van de concurrentie.

Een ander punt waarop Acrobat X organisaties kan gaan helpen om efficienter en productiever te werken is op het vlak van online samenwerking aan informatie. We hebben de manier waarop informatie kan worden gerouteerd, gereviseerd en gedeeld, sterk gestroomlijnd zodat de complexiteit van het werken met meerdere teams op diverse lokaties beter beheersbaar wordt. Samenwerking wordt nu nog makkelijker via de integratie die Acrobat X heeft met Microsoft SharePoint.

All deze krachtige gereedschappen moeten eenvoudig te gebruiken zijn en daarom heeft Adobe veel energie gestoken in het herontwerp van de interface waarbij alleen de meest gebruikte gereedschappen, afhankelijk van de uit te voeren taken, zichtbaar worden. Nu kunnen gebruikers zich veel meer richten op de eigenlijke taken en zich minder druk te maken over het proces om de taak te voltooien.

Er zijn vele, spannende vernieuwingen in Acrobat X. Blijf deze blog volgen om op de hoogte te blijven! En belangrijker nog: laat ons weten wat jij van Acrobat X vindt!

Meer informatie is ook hier te vinden: http://www.adobe.com/nl/products/acrobat/

Dynamische PDF of Dynamische PDF?

Wanneer u op het wereldwijde web gaat zoeken naar de term “dynamische PDF” of “dynamic PDF”, komt u een ongelofelijke hoeveelheid hits tegen. In verschillende artikelen wordt op verschillende manieren gerefereerd aan deze term. Er zijn dan ook inderdaad verschillende interpretaties van Dynamic PDF. Deze blogpost is bedoeld om de verschillen uit te leggen.  

Dynamisch gegenereerde PDF-documenten  

Dit zijn typisch gezien niet de documenten die worden gemaakt door Adobe Acrobat. Dynamisch gegeneerde documenten ontstaan “on-the-fly” door bijvoorbeeld XML-gegevens in een PDF template te pushen. Op die manier maakt bijvoorbeeld een SAP engine een PDF-document aan. Ook andere technologieen zoals bijvoorbeeld PHP kunnen op een dergelijke manier dynamisch een PDF aanmaken. Dit zegt iets over de manier waarop een PDF wordt gemaakt. Heel vaak zijn dit soort dynamisch aangemaakte PDF documenten inhoudelijk helemaal niet zo dynamisch. Ze bevatten meestal uitsluitend tekst , ze zijn vaak niet gestructureerd, bevatten geen bladwijzers, hyperlinks, laat staan multimediale elementen.  

Dynamic PDF  

Om verwarring te voorkomen, wordt vanuit Adobe gesproken over Acrobat Dynamic PDF. Dit is heel specifiek zo gedaan om het verschil te maken tussen statische PDF-documenten die heel veel andere leveranciers ook kunnen bieden en Dynamische PDF-documenten die alleen Adobe kan bieden. Een Acrobat Dynamic PDF bestand kan bijvoorbeeld Flash-inhoud bevatten. Hierdoor wordt het mogelijk om films, animaties maar ook bijvoorbeeld een applicatie in te bedden binnen uw PDF document. Het is mogelijk om interactie te hebben vanuit de tekst in een PDF-document met het dynamische flash-element. Zo zou u bijvoorbeeld een hyperlink op tekst kunnen maken waarmee een Flash film wordt gestart. De mogelijkheden van Acrobat Dynamic PDF zijn legio. Ook de PDF-portfolio is een voorbeeld van een Acrobat Dynamic PDF.  

Probeer het zelf

In komende blogs zal ik in meer detail bespreken hoe je ook zelf Acrobat Dynamic PDF-documenten kunt maken. Als je in de tussentijd meer wilt weten over Dynamische PDF-documenten, check dan ook: http://www.pdfexpierence.com