Dynamische PDF of Dynamische PDF?

Wanneer u op het wereldwijde web gaat zoeken naar de term “dynamische PDF” of “dynamic PDF”, komt u een ongelofelijke hoeveelheid hits tegen. In verschillende artikelen wordt op verschillende manieren gerefereerd aan deze term. Er zijn dan ook inderdaad verschillende interpretaties van Dynamic PDF. Deze blogpost is bedoeld om de verschillen uit te leggen.  

Dynamisch gegenereerde PDF-documenten  

Dit zijn typisch gezien niet de documenten die worden gemaakt door Adobe Acrobat. Dynamisch gegeneerde documenten ontstaan “on-the-fly” door bijvoorbeeld XML-gegevens in een PDF template te pushen. Op die manier maakt bijvoorbeeld een SAP engine een PDF-document aan. Ook andere technologieen zoals bijvoorbeeld PHP kunnen op een dergelijke manier dynamisch een PDF aanmaken. Dit zegt iets over de manier waarop een PDF wordt gemaakt. Heel vaak zijn dit soort dynamisch aangemaakte PDF documenten inhoudelijk helemaal niet zo dynamisch. Ze bevatten meestal uitsluitend tekst , ze zijn vaak niet gestructureerd, bevatten geen bladwijzers, hyperlinks, laat staan multimediale elementen.  

Dynamic PDF  

Om verwarring te voorkomen, wordt vanuit Adobe gesproken over Acrobat Dynamic PDF. Dit is heel specifiek zo gedaan om het verschil te maken tussen statische PDF-documenten die heel veel andere leveranciers ook kunnen bieden en Dynamische PDF-documenten die alleen Adobe kan bieden. Een Acrobat Dynamic PDF bestand kan bijvoorbeeld Flash-inhoud bevatten. Hierdoor wordt het mogelijk om films, animaties maar ook bijvoorbeeld een applicatie in te bedden binnen uw PDF document. Het is mogelijk om interactie te hebben vanuit de tekst in een PDF-document met het dynamische flash-element. Zo zou u bijvoorbeeld een hyperlink op tekst kunnen maken waarmee een Flash film wordt gestart. De mogelijkheden van Acrobat Dynamic PDF zijn legio. Ook de PDF-portfolio is een voorbeeld van een Acrobat Dynamic PDF.  

Probeer het zelf

In komende blogs zal ik in meer detail bespreken hoe je ook zelf Acrobat Dynamic PDF-documenten kunt maken. Als je in de tussentijd meer wilt weten over Dynamische PDF-documenten, check dan ook: http://www.pdfexpierence.com 
 

 

2 Responses to Dynamische PDF of Dynamische PDF?

  1. Robert says:

    Zijn er op dit moment voorbeelden van de Dynamische onderdelen die men kan toevoegen in bijvoorbeeld een stempel? De link : http://www.pdfexpierence.com is “dood”

    Of is er een mogelijkheid om de standaard dynamische stempels in adobe op een of andere manier te wijzigen?