Så påverkas e-handeln i Sverige av Googles nya annonser

Google Product Listing Ads, eller PLA, är ett nytt annonsformat med produktbilder, som gör det enklare för kunder att googla efter produkter till bäst pris i olika e-butiker, utan att behöva besöka dem först. Det klickas dubbelt så mycket på dessa annonser som på vanliga textannonser.

iPad Google-sök screenshot

Google Product Listing Ads är ett annonsformat med produktbilder, som har funnits i bland annat USA sedan 2010. I november lanserade sökmotorjätten annonsformatet i Sverige. Annonserna visas till höger om de allmänna textannonser och visas när du söker efter ord som är relevanta för annonsörens produkter.

Men vad innebär detta för mig och mitt företag? Håkan Cedell, nordisk säljchef för Adobe Media Optimizer förklarar: “Erfarenheterna kring de nya produktannonserna är väldigt positiva så här långt. Google medger bland annat att användarna klickar dubbelt så ofta på PLA-annonser som på vanliga textannonser. Eftersom produktbilden dyker upp direkt vid sökningen hjälper det användarna att hitta rätt produkt innan de ens har besökt e-butikerna. Detta gör att trafiken blir mer relevant och att den oftare leder till köp”. Håkan tror att Google PLA innebär både för- och nackdelar för e-handelsbranschen. Medan detaljhandeln förlorar möjligheten att få gratis trafik från Google-söket, innebär det samtidigt att de har mer kontroll över produktlistor, anbud och trafik från Google. Resultatet är att det blir möjligt att lista ut vad som fungerar och när det fungerar, vilket gör det enklare att allokera den annonsbudget som behövs.

“Återförsäljare kan optimera annonserna genom att uppdatera sina produkt-feeds regelbundet, se till att hela produktsortimentet ingår och annonstexten är uppdaterad. Återförsäljare måste också fördela budgetar på lämpligt sätt mellan PLA och andra sökannonser för att få det bästa värdet för sina investeringar. Man bör också säkerställa att det finns skarpa bilder, korrekt information och att man har konkurrenskraftiga priser på de produkter man vill marknadsföra”, avslutar Håkan Cedell.

Adobe Media Optimizer är en plattform för annonsköp, med end-to-end-stöd för det nya PLA-formatet. Verktyget har redan hjälpt många internationella e-butiker med köp och hantering av PLA-annonser.

Mer information om Adobe Media Optimizer: http://www.adobe.com/se/solutions/media-optimization.html
Mer information om Google PLA: http://www.google.com/ads/innovations/productlistingads.html

Taggar: ,
Publicerad i Annonsering, Digital marknadsföring
Gå med i vår användargrupp