The 2014 digital market trends according to marketers

Under de senaste åren har marknadsföringsbranschen förvandlats till ett digitalt expresståg som rusar fram genom okända landskap inom sociala medier, webbinnehåll, medieoptimering och mycket annat.

Men marknadsförarna har inte känt sig riktigt bekväma med den nya teknikutvecklingen. Hur styr man den? Hur mäter man effektiviteten? Vem ska bestämma färdriktningen? Enligt en färsk Adobe-enkät bland marknadsförarna anser 76 % att branschen har förändrats mer under de två senaste åren än under de fem föregående, och mindre än hälften känner att de behärskar den digitala marknadsföringen till fullo.

Prestationsångesten har skapat en marknadsföringsbransch som hungrar efter data – allt som kan bana vägen på den snåriga marknadsföringsresan.

Nyligen genomförde Adobe och Econsultancy en global undersökning bland mer än 2 500 marknadsförare och Internet-experter för att ta reda på vad företagen och reklambyråerna prioriterar under 2014.

Resultatet? Sextio sidor värdefull input från marknadsförings- och e-handelsbranschens fotfolk som belyser huvudtrender, utmaningar och möjligheter inom dagens digitala marknadsföring – med insikter inom allt från kundupplevelse och mobil- och korsmarknadsföring till e-postoptimering.

Här följer några smakprov på innehållet i rapporten:

  • Under 2014 rankas kundupplevelsen som den mest intressanta möjligheten för marknadsförarna, före mobil- och innehållsmarknadsföring.
  • I B2B-världen regerar innehållsmarknadsföringen. På B2C-marknaden är det däremot mobilmarknadsföringen som har högsta prioritet.
  • 2014 kännetecknas av experimenterade och omvandling. Skapar din företagskultur rädsla för att misslyckas? Oförmågan att pröva, lära och sedan förändra sina metoder hindrar många företag att nå digital framgång.

trends2014

  • Kundernas förväntningar utvecklas snabbare än företagens innovationer. Det råder ingen tvekan – det är kunden som bestämmer. Och vid sidan av svårigheten att fånga kundernas uppmärksamhet har även kundlojaliteten minskat i takt med att mängden personliga erbjudanden och information från andra varumärken ökat i svindlande takt.
  • E-posten får ökad betydelse när marknadsförarna vänder sig till generation Y. Över 90 % av företagen använder e-post som ett billigt och effektivt sätt att både informera om nyheter och erbjuda personlig kommunikation. Debatten om e-postens effektivitet när det gäller att nå en yngre, socialt medveten publik lär dock fortsätta.
  • Tekniken möjliggör effektiv och direktriktad reklam i vad som historiskt sett varit ett kaotiskt medieköpslandskap. Och trots tv-reklamens sjunkande effektivitet borde varumärkena kunna skrapa ihop betydande kundkretsar bestående av rätt människor – även om de nu kommer från flera olika källor.
  • Framtidens marknadsförare måste kunna hitta en balans mellan ytterligheterna. Mer än någonsin tidigare är marknadsföringen en kombination av konst och vetenskap – behovet av tekniker som tänker med vänster hjärnhalva och tillför teknik till marknadsföringsteamen är lika stort som kravet på kreativa genier. Att bryta ned barriärerna i organisationen och balansera dessa två ytterligheter fortsätter att vara en utmaning.
  • Företagen strävar efter att harmonisera budskap och upplevelse över flera kanaler. I takt med teknikutvecklingen utvecklas också marknadsföringskanalerna – se t.ex. på Vine, Pinterest, Instagram, Tumblr och andra kanaler som blivit otroligt populära. En konsekvent hantering av en större mängd kanaler har blivit en allt viktigare konst för för marknadsförarna att behärska.
  • Det mobila har segrat – det är dags att sluta gömma huvudet i sanden. Med allt fler kunder som använder pekplattor, smarttelefoner och kroppsnära teknik är det inte svårt att förutspå att den mobila marknadsföringen kommer att fortsätta öka i betydelse för företagen. Under 2014 kommer företagen arbeta hårdare för att förbättra mobilupplevelsen och för att sätta sig in i vad mobilitet innebär för kunderna.
  • Innehålls-, mobil- och social marknadsföring kommer att bli vardag. Även om nästan alla marknadsförare inser att en förbättrad kundupplevelse är av central betydelse för den digitala marknadsföringen är de flesta företag fortfarande sysselsatta med att skaffa sig de verktyg som krävs för att skapa dessa upplevelser. Men efter hand som tekniken kan erbjuda en mer integrerad uppsättning lösningar lär den digitala marknadsföringen kunna generera större värden under det kommande året.

Förhoppningsvis hjälper den fullständiga rapporten oss alla att bättre förstå hur den digitala marknadsföringens aktörer resonerar och ser på behov och problem – så att tekniken, metoderna och människorna kan fortsätta att utvecklas. Jag ser fram emot att fortsätta den här diskussionen med er alla under 2014. Vi gör den här digitala marknadsföringsresan tillsammans – låt oss aldrig sluta att hitta nya sätt att bli bättre.

Ladda ned den fullständiga rapporten ”Digital Trends for 2014” från Econsultancy och Adobe här.

@mrzablan

 

A digital media, digital marketing, and analytics strategist, Mark is president of Adobe EMEA and resides in the UK with his wife and two children. When he’s not in the office, he fanatically tracks EPL, NFL, ATP and PGA events.

Taggar: , ,
Publicerad i News & Resources
Gå med i vår användargrupp