Hur skapar man en högkonverterande landningssida?

En bra landningssida kan leda till fler klick, fler kvalificerade leads och fler betalande kunder. Men vad krävs för att få en bra landningssida? Är det grafiken, rubrikerna, copyn, call to action (CTA) – eller en mystisk kombination av dessa element plus en dos med tur? Här kommer tips från Gina Casagrande som jobbar med digital marketing på Adobe i USA.

Om du implementerar följande tips för att få en bra landningssida, glöm ej att analysera samtidigt som du optimerar. Adobe Tar­get innehåller effektiva testverktyg för att hålla koll på och mäta resultat.

Vad är en landingssida – och vad är det inte?

Landningssior är ett säljverktyg online med att enda syfte. Din landningssida kan vara designad för att samla email adresser för dina utskick, ett sätt att öka din aktoritet genom att ge bort resurser, marknadsföra dina erbjudanden, eller tom sälja en produkt eller en tjänst (vanligtvis till ett rabatterat pris)

En landningssida är inte:

  • En längre version av en annons
  • Ytterligare en sida av din webbsida
  • Ett ställe där du listar hela ditt utbud av produkter och tjänster, i hopp om att besökarna kanske köper något

Högeffektiva landningssidor är rena, sakliga och har fokus på en sak – din unika call to action (CTA).

Vad hör hemma på din landningssida?

För att skapa högkonverterande landningssidor, börja med att bestämma exakt vad du vill att dina besökare ska göra. Detta är din viktiga CTA, och det bestämmer hur resten av landningssidan ska se ut. Din CTA kan vara en rabatt på en populär eller nylanserad produkt eller tjänst, eller helt enkelt ett incitament för att registrera sig till dina mailutskick. Vilket det än är, ska samtliga element på sidan bidra till det målet.

När du har identifierat din CTA, se till att inkludera följande “måsten”:

En relevant och lockande överskrift. Som marknadsförare vet du att överskriften måste skapa uppmärksamhet—men alldeles för ofta så försöker landningssidor få in alla detaljer i överskriften, vilket ger en oattraktiv text. Håll den kort och skapa känslan att man vill veta mer. Likaså, se till att din rubrik är relevant för ditt marknadsbudskap. Det som fick personer att klicka ska finnas på din landningssida. Din annons, pay-per-click (PPC) annons, eller marknadsföring i sociala kanaler innehöll löften som din sida måste leva upp till.

Intressant copy med punkter. Precis som med din överskrift, är det viktigt att hålla copyn på din landningssida kort, trevlig och att hålla sig till ämnet. Förklara övergripande vad som erbjuds och använd punktform för att belysa fördelarna med att klicka/agera. Överväg om du ska använda olika budskap för olika segment; riktat innehåll gör att målgruppen mer effektivt tar det till sig.

En bra deal. Om du erbjuder en rabatt, se till att göra den tillräcklig så det blir ett fynd. Om du ger bort fria resurser som whitepapers, rapporter eller kundcase, se till att de är verkligen värdefulla. Ju bättre deal, desto bättre konvertering. Återigen, det är bättre att testa olika erbjudande för att bestämma vilket som bäst passar din målgrupp.

Tydlig call to action. Gör det omöjligt att missa din CTA. Din landningssida är platsen för den stora röda knappen – men hoppa över intetsägande text som ”erbjudande idag” eller ”klicka här”. Använd istället några väl valda ord för att tydliggöra exakt vad du vill att dina besökare ska få när de klickar. Överväg också att testa multipla CTAs med A/B eller mul­ti­vari­abeltest­ing (MVT) för att bestämma vilken som får flest klick och konverteringar. Till exempel, du kan göra en enkel MVT på din CTA knapp för att få bästa effekitvitet på dess placering eller design.

Vad du inte ska inkludera på din landingssida

Precis som det finns element som kommer att boosta konverteringar på din landningssida, kommer andra att få besökare att lämna sidan. Undvik följande:

Marknadsföra knappar för sociala media. Tänk dig följande: En besökare kommer till din landningssda och ser den familjära blå knappen “gilla oss på Facebook”. De klickar och gillar din Facebook sida. Sedan ser de en kommentar från en vän, bestämmer sig för att svara, och din lanindssida blir historia då de börjar agera på Facebook.

Såvida din landningssidas CTA är att få fler likes på Facebook, är det en god idé att undvika att länka till sociala nätverk från sidan.

Att besökaren måste hoppa mellan hinder. En del marknadsförare går för långt I den information de kräver på landningssidan. Komplicerade formulär frågar efter besökarens fulla namn, titel, företag, adress och telefonnmmer, kan till och med kräva en undersökning eller att man ska skapa ett konto med användarnamn och lösenord.

Tricket med effektiva landningssidor är att efterfråga så lite information som möjligt. De flesta personer vill inte lämna ut sin personliga information online, inte ens för att få något gratis. Om möjligt, efterfråga endast namn och email för att maximera konvertering.

Visa din webbsidas navigationspanel. Även om din landningssida ligger under din affärssite, ska den inte innehålla navigationspanelen. Trafiken skall ledas direkt till din landningssida, och den enda länk på den sidan ska vara din CTA. Ju fler distraktioner, ju mer troligt att du tappar besökare.

Att skapa en högpresterande landningssida handlar o matt välja rätt element och att undvika fel. När du förstår din utvalda målgrupp, välj innehåll enligt denna och testa genom hela processen, så kommer din sida att bli en konverteringsmaskin.

Lycka till!

Publicerad i Annonsering, Digital marknadsföring, Test & Target
Gå med i vår användargrupp