March 29, 2012

Lightroom 4.1 Now Available on Adobe Labs

Lightroom 4.1 is now available as Release Candidates on Adobe Labs.  It adds support for the Canon 5D Mk III and, according to the Lightroom Journal, fixes a number of bugs:

  • Point Curve adjustments made in Lightroom 3 and before have been restored.
  • Lightroom 4 did not properly open external applications when using the “Edit In” functionality.
  • Addressed performance issues in Lightroom 4, particularly when loading GPS track logs, using a secondary monitor, and the controls within the Develop module.
  • Ability to update DNG previews and metadata for more than 100 photos has been restored.
  • This update allows for improved viewing of subfolders and stacks in folders with a large number of photos.
  • It was possible that a layout of a saved book could be lost after quitting Lightroom 4.
  • Please provide feedback on your experience with the Lightroom 4.1 Release Candidate in our feedback portal.
Posted by John Nack at 11:45 PM on March 29, 2012

Comments

  • jadd — 1:20 AM on March 30, 2012

    Hello.
    I’m a LR 4 user, only a question: why on Labs and not an update?
    Thanks.

    [Being on Labs indicates that it’s a test version, not the final 4.1 release. If you don’t have an urgent need for it, you may well want to wait for the “real” 4.1 update to arrive. –J.]

  • Jupter — 5:46 AM on March 30, 2012

    great no they have fuked up the preview.

    to make it look faster they have disabled the sharpening when you move the sliders in the develop module.

    no you have to go off the sliders, after you moved them, with your mouse to see the sharpening.

    well that is what i call a cheap bugfix.

    • Thomas — 7:32 AM on March 31, 2012

      That’s indeed a very special adobe concept. They use it in a lot of their software.
      For example non ergonomic work interface design where slideres and dialogue boxes are out of focus of the subject you’re working on and slider not reacting on mouse wheel input, etc. etc.

      That is the problem with software development. The creator looses insight on what is inporant to the user who actually works every day in to day out with the software.

      This is bitter, and no matter how often i requested things, i was battered down by their arrogance and vanity, to just shut up.

  • Bill Iverson — 12:57 PM on March 30, 2012

    How about support for the Canon 5D Mark III for us poor souls who have to migrate from Win XP to Win 7 in order to use Lightroom 4.1? It’s one thing not to support Win XP (quite understandable, in fact), but quite another not to give us at least a brief period of support for new cameras in 3.6. I’ll be an unhappy camper if I can’t open .cr2 files from my new Mark III.

    • Jupter — 2:46 PM on March 31, 2012

      well bill your fukd. adobe will not support teh 5d mk3 in CS 5.x

    • PECourtejoie — 8:06 AM on April 01, 2012

      Bill, you can use the DNG converter 6.7 on a folder of CR2 files, and you’ll be able to open them in Lightroom 3.6

      • PECourtejoie — 8:08 AM on April 01, 2012

        And if Canon supported natively the DNG format, you would have been able to open its files even in Lightroom 1 without conversion, as all Pentax, Leica, Ricoh and Hasselblad shooters can when they output their files as DNG. Ask your camera manufacturer to support DNG, as they already support Adobe’s Tiff.

  • Phil Pool — 9:38 AM on April 02, 2012

    LR 4.1 won’t upload my web galleries anymore. I have to ‘export’ and then do an ftp to my ISP for it to work.

    I don’t want to go through customer service, because I don’t like getting thrown halfway around the world and long calls.

    Is Adobe aware of this?

    Thanks

    Phil

  • John — 5:38 AM on April 15, 2012

    I use to publish a lot of my photos to flickr directly from 4.0. In 4.1 I get an error message. I tried it with facebook and get the same error.

    I did notice that the sharping is disabled when going to the developing module.

    I had no choice but to upgrade because of my Canon 5D Mark III.

    Help????

  • evan cohen — 3:00 PM on June 17, 2012

    lightroom 4.1 final My web galleries always fail to upload. So much time wasted…. Is this a temp known problem .Used to happen occasionally have tried passive Non passive etc. Please help

Copyright © 2014 Adobe Systems Incorporated. All rights reserved.
Terms of Use | Privacy Policy and Cookies (Updated)